П`ятниця,  26.04.2024, 


81600, Львівська область, м.Миколаїв,
вул. Чайковського, 18, тел: (241) - 52-292, 51-417

Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
Головна » 2014 » Червень » 10 » Роль метричних книг у досліджені походження та історії роду
10:22
Роль метричних книг у досліджені походження та історії роду

   Останнім часом дедалі більшої популярності набуває тема дослідження родоводів. Одним із найбільш цінних та достовірних джерел з генеалогії усіх станів є метричні книги церков – книги записів про хрещення (народження), вінчання (шлюбу), поховання (смерті) конкретних осіб за встановленою формою. На підставі метричних книг, які знаходяться на зберіганні у відділі державної реєстрації актів цивільного стану видаються документи про реєстрацію акту цивільного стану – відповідні свідоцтва і витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

   З давніх часів найважливіші події у житті людини, такі як народження, шлюб, смерть підлягали реєстрації. Спочатку ці відомості вносились до метричних книг, які до моменту створення органів реєстрації актів цивільного стану велись переважно церквами, кірхами, костьолами, мечетями та синагогами.

   Такі книги можуть об’єднувати в одній книзі декілька десятиліть, і навіть століть та декілька населених пунктів. Метричні книги зберігаються у відділі державної реєстрації актів цивільного стану протягом 75 років від дати складення останніх записів у них, і після проходження терміну їх зберігання у відділі, передаються для подальшого зберігання у Державний архів Львівської області.

   Записи у метричних книгах, які створювались на західних землях України велись переважно польською або латинською мовою, рідше старослов’янською та українськими мовами.

   Запис про хрещення дитини, як правило, містив інформацію про основні дані народження дитини та про дату її хрещення, дані про батьків дитини та їх соціальний статус, віросповідання. У метричному записі прізвище дитини не зазначалось, у подальшому воно автоматично присвоювалось за  прізвищем батька, прізвище матерів вказувалось дівоче. Також вказувалась інформація про хрещених батьків, а також про те, чи дитина народжена в законному шлюбі. У випадку народження дитини жінкою, яка не перебувала у шлюбі нерідко щодо дитини проставлявся запис «незаконнонароджений» та у графі відомості про батьків робився запис лише щодо матері.

   Запис про шлюб містив інформацію про дату вінчання, соціальний стан, ім’я, по батькові, прізвище, вік особи, які вступають у шлюб, населений пункт у якому вони проживають. Крім того подаються відомості про те, чи наречений, наречена вступають у шлюб вперше, чи він, вона є вдівцем або вдовою, соціальний стан, професію, дані про свідків та священика, який здійснив обряд.

   Запис про смерть містив інформацію про померлого із зазначенням імені, по батькові, прізвища, вік померлого (для дітей – батько і матір, а для жінки – соціальний стан чоловіка), місце проживання, дата смерті, причина смерті, місце поховання, прізвище священика, який проводив поховання.

   На сьогоднішній день у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Миколаївського районного управління юстиції у Львівській області на зберіганні знаходиться 105 метричних книг, починаючи з 1785 року і по 1949 рік.

   За допомогою документів, виданих на підставі записів метричних книг громадянами підтверджуються родинні зв’язки, підтверджується національність особи, а також досліджується історія роду.

 

 

      Начальник відділу ДРАЦС РС МРУЮ                                                  У.П.Процюк

Переглядів: 618 | Додав: alina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: