Четвер,  28.03.2024, 


81600, Львівська область, м.Миколаїв,
вул. Чайковського, 18, тел: (241) - 52-292, 51-417

Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
Головна » 2012 » Вересень » 7 » Мін‘юст виносить на обговорення проект Адміністративно-процедурного кодексу, що врегулює відносини чиновників з громадянами
10:33
Мін‘юст виносить на обговорення проект Адміністративно-процедурного кодексу, що врегулює відносини чиновників з громадянами

     Міністерство юстиції виносить на громадське обговорення проект Адміністративно-процедурного кодексу України, який покликаний врегулювати на законодавчому рівні порядок діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у частині їх відносин з громадянами та юридичними особами. 

     Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, Кодекс має створити правовий захист для громадян від можливих правопорушень з боку органів та посадових осіб, що мають владні повноваження. Законодавчий акт запровадить нову ідеологію функціонування органів влади, сприятиме обмеженню проявів бюрократизму, свавілля та корупції з боку службовців, підвищить ефективність роботи органів влади. 

      Нині, за словами Міністра, більшість процедурних елементів відносин органів влади з громадянами або не регулюються законодавством взагалі, або ж регулюються підзаконними нормативно-правовими актами. Переважна частина з них не відповідає стандартам Ради Європи. Разом з тим, необхідність прийняття країнами-членами Ради Європи актів, які регулюють адміністративні процедури, передбачено Резолюціями та Рекомендаціями цієї організації. 

      Таким чином, Адміністративно-процедурний кодекс має стати «загальним» нормативно-правовим актом, що чітко впорядкує процедурні аспекти відносин особи і влади, стане вихідною точкою для здійснення контролю, зокрема судового, за законністю діяльності органів влади. 

      Так, Кодексом запроваджується презумпція правомірності дій і вимог особи, коли адміністративний орган зобов‘язаний визнавати дії та вимоги особи правомірними, поки інше не буде доведено в результаті розгляду адміністративної справи. 

      Запроваджується принцип мовчазної згоди, коли заява особи, що звернулась до адміністративного органу, вважається задоволеною, якщо у строк, встановлений законом для прийняття адміністративного акта, його не прийнято і особі не було направлено іншої відповіді щодо адміністративної справи. 

      Законодавчо встановлюється принцип «єдиного вікна», коли адміністративний орган зобов‘язаний самостійно, без залучення фізичних та юридичних осіб, організовувати здійснення максимально можливої кількості процедурних дій, витребування додаткових документів та відомостей, отримання погоджень та висновків, необхідних для розгляду та вирішення адміністративної справи. 

      Встановлюється відповідальність за невиконання вимог Кодексу та запроваджується відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої внаслідок прийняття незаконного рішення, дій чи бездіяльності органу влади чи його посадової особи. 

      Передбачається можливість примусового виконання адміністративного акта за рахунок зобов’язаної особи. А у разі коли передбачена дія так і не виконана, на зобов’язану особу може бути накладено штраф у розмірі до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі повторного невиконання - штраф у подвійному розмірі. 

      Загалом, Кодекс складається з таких частин як: «Адміністративне провадження», «Адміністративний акт», «Адміністративне оскарження», «Виконання адміністративного акта» тощо. 

      Передбачається відстеження результативності Кодексу шляхом збору пропозицій і зауважень та їх аналізу, яке здійснюватиметься до дати його введення в дію. Повторне відстеження відбудеться через два роки з дня введення в дію акта. Періодичне відстеження здійснюватиметься раз на три роки. 

     Зауваження та пропозиції до проекту Кодексу прийматимуться від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань до 5 жовтня 2012 року на адресу: м. Київ, вул. Городецького, 13, Міністерство юстиції, Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства, адреса електронної пошти: zagorulya@minjust.gov.ua.

За повідомленням прес-служби Міністерства юстиції України

Переглядів: 729 | Додав: alina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: