Четвер,  28.03.2024, 


81600, Львівська область, м.Миколаїв,
вул. Чайковського, 18, тел: (241) - 52-292, 51-417

Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
Головна » 2013 » Квітень » 23 » Добровільне припинення діяльності громадського об’єднання
17:20
Добровільне припинення діяльності громадського об’єднання

Відповідно до вимог ст. 26 Закону України «Про громадські об’єднання», громадське об'єднання (громадська спілка чи громадська організація) має право у будь-який час прийняти рішення про припинення своєї діяльності (саморозпуск).

Так, діяльність громадського об'єднання без статусу юридичної особи вважається припиненою з дня отримання повідомлення про таке рішення від особи, уповноваженої представляти це об'єднання, уповноваженим органом з питань реєстрації. На підставі зазначеного повідомлення уповноважений орган з питань реєстрації вносить відомості про припинення діяльності зазначеного громадського об'єднання до Реєстру громадських об'єднань.

Рішення про саморозпуск громадського об'єднання приймається у порядку, встановленому статутом цього об'єднання. Вищий орган управління, який прийняв рішення про саморозпуск громадського об'єднання, створює ліквідаційну комісію або доручає керівному органу здійснювати повноваження ліквідаційної комісії для проведення припинення громадського об'єднання як юридичної особи, а також приймає рішення щодо використання коштів та майна громадського об'єднання після його ліквідації відповідно до статуту.

Громадське об'єднання подає (надсилає) рішення про саморозпуск громадського об'єднання до уповноваженого органу з питань реєстрації. До рішення додаються:

 1) оригінал свідоцтва про реєстрацію громадського об'єднання (або його дубліката);

 2) оригінал статуту громадського об'єднання (або його дубліката);

 3) реєстраційна картка на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Уповноважений орган з питань реєстрації протягом десяти робочих днів з дня отримання зазначених документів приймає рішення про визнання або відмову у визнанні рішення про саморозпуск громадського об'єднання. Необхідно зазначити, що відмова у визнанні рішення про саморозпуск громадського об'єднання має наслідком втрату чинності зазначеним рішенням.

Якщо за наслідком розгляду зазначених документів встановлено відсутність порушень вимог Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", статуту громадського об'єднання, уповноважений орган з питань реєстрації забезпечує внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідного запису та вносить дані про зазначене рішення громадського об'єднання до Реєстру громадських об'єднань.

З дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення громадського об'єднання про саморозпуск розпочинається припинення громадського об'єднання як юридичної особи та набуває повноважень ліквідаційна комісія, а рішення про саморозпуск вже не може бути скасоване цим громадським об'єднанням.

Підготувала:

провідний спеціаліст РС МРУЮ

Аліна Шабліста

Переглядів: 926 | Додав: alina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: