Четвер,  25.04.2024, 


81600, Львівська область, м.Миколаїв,
вул. Чайковського, 18, тел: (241) - 52-292, 51-417

Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
Головна » 2014 » Листопад » 12 » Розірвання шлюбу. Суд чи ДРАЦС?
10:30
Розірвання шлюбу. Суд чи ДРАЦС?

             Державна    реєстрація    розірвання   шлюбу   проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану  у встановлених законом випадках.

            Підставою для державної реєстрації розірвання шлюбу в органі державної реєстрації актів цивільного стану є:

          - рішення суду про розірвання шлюбу, постановлене судом до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", яке набрало законної сили (до 27 липня 2010 року). Розірвання шлюбу, здійснене судом до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Державна реєстрація розірвання шлюбу може проводитись незалежно від строку, що минув після постановлення судом рішення про розірвання шлюбу, яке набрало чинності. Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться за письмовою заявою про державну реєстрацію розірвання шлюбу на підставі рішення суду, яка подається подружжям або одним з них, по пред'явленні копії рішення суду (витягу з рішення суду) про розірвання шлюбу, що набрало законної сили, а також паспорта або паспортного документа, квитанції про сплату встановленої судом суми державного мита.

    - спільна заява про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей. Державна реєстрація розірвання шлюбу у випадку, передбаченому статтею 106 Сімейного кодексу України, проводиться на підставі письмової заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, у якій повинно бути зазначено про відсутність у них спільних дітей, після закінчення одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

   - заява про розірвання шлюбу одного з подружжя та рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім, недієздатним (ст.107 Сімейного кодексу України). До заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, та про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України має бути додане свідоцтво про шлюб.

            До заяви про розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України ініціатором розірвання шлюбу, крім того, додається копія рішення суду (витяг з рішення суду) про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним.

          На підставі рішення суду про розірвання шлюбу, постановленого судом після 27 липня 2014 року органом державної реєстрації актів цивільного стану проставляється відмітка про розірвання шлюбу в актовому записі про шлюб. Таке рішення суду є остаточним і не підлягає реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

       У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день державної реєстрації розірвання шлюбу.

         Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться за місцем проживання подружжя або одного з них.

        Про  державну  реєстрацію  розірвання  шлюбу  в паспортах громадянина України осіб робиться відмітка про розірвання шлюбу. Відмітка про  розірвання  шлюбу  за  рішенням суду робиться в     паспортах  громадянина  України  осіб, шлюб між якими розірвано, у    разі  їх звернення до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

            Отже, у разі відсутності дітей та за наявності згоди на розірвання шлюбу обох із подружжя розірвання шлюбу може бути зареєстровано в органі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації подружжя, чи одного з подружжя, за їхньою спільною письмовою заявою. За наслідками складеного актового запису про розірвання шлюбу обом з подружжя видається свідоцтво про розірвання шлюбу та у паспортах заявників проставляються штампи про розірвання шлюбу.

            У разі відсутності згоди обох з подружжя, або за наявності у подружжя дітей шлюб розривається у судовому порядку за позовом одного із подружжя. Дане рішення суду є остаточним і не потребує реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану, а лише передбачає проставлення відмітки про розірвання шлюбу у паспортах громадян за місцем їх державної реєстрації.

 

 

      Начальник відділу  ДРАЦС РС МРУЮ                                           У.П.Процюк

Переглядів: 521 | Додав: alina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: