Четвер,  28.03.2024, 


81600, Львівська область, м.Миколаїв,
вул. Чайковського, 18, тел: (241) - 52-292, 51-417

Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
Головна » 2014 » Лютий » 10 » Загальні засади Закону України «Про громадські об’єднання»
15:05
Загальні засади Закону України «Про громадські об’єднання»


Правові та організаційні засади реалізації права на свободу об'єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань визначає Закон України «Про громадські об’єднання».

Зокрема, громадським об'єднанням визнається добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів, яке за організаційно-правовою формою утворюється як:

громадська організація - громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

або громадська спілка - громадське об'єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.

Громадське об'єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

Відповідно до вимог ст. 3 Закону України «Про громадські об’єднання», громадські об'єднання утворюються і діють на принципах:

 1) добровільності;

 2) самоврядності;

 3) вільного вибору території діяльності;

 4) рівності перед законом;

 5) відсутності майнового інтересу їх членів (учасників);

 6) прозорості, відкритості та публічності.

Законом України «Про громадські об’єднання»  також  гарантоване право на свободу об’єднання, зокрема ніхто не може бути примушений до вступу у будь-яке громадське об'єднання, а належність чи неналежність до громадського об'єднання не може бути підставою для обмеження прав і свобод особи або для надання їй органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування будь-яких пільг і переваг.

Кожна особа має право добровільно у будь-який час у порядку, встановленому статутом, припинити членство (участь) у громадському об'єднанні. Також встановлено, що вимога про зазначення відомостей щодо членства (участі) особи у громадському об'єднанні, якщо така вимога не пов'язана з реалізацією особою своїх прав як особи, яка має право представляти громадське об'єднання, або члена (учасника) громадського об'єднання, не допускається, крім випадків, визначених законом.

Необхідно також зазначити, що дія Закону України «Про громадські об’єднання» не поширюється на суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення: 

1) політичних партій;

2) релігійних організацій;

3) непідприємницьких товариств, що утворюються актами органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування; 

4) асоціацій органів місцевого самоврядування та їх добровільних об'єднань; 

5) саморегулівних організацій, організацій, які здійснюють професійне самоврядування; 

6) непідприємницьких товариств (які не є громадськими об'єднаннями), утворених на підставі інших законів.

 

Начальник реєстраційної служби

Миколаївського районного управління юстиції                       І.І.Данилко

Переглядів: 702 | Додав: alina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: