П`ятниця,  29.03.2024, 


81600, Львівська область, м.Миколаїв,
вул. Чайковського, 18, тел: (241) - 52-292, 51-417

Головна Мій профіль Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Законодавчі вимоги щодо найменування громадського об'єднання
08:50
Законодавчі вимоги щодо найменування громадського об'єднання

   Відповідно до вимог ст. 10 Закону України «Про громадські об’єднання», найменування громадського об'єднання визначається рішенням установчих зборів під час його утворення та складається з двох частин - загальної та власної назв.

   Щодо вимог до загальної назви громадського об’єднання, в ній зазначається організаційно-правова форма такого об'єднання, зокрема – «громадська організація" або "громадська спілка".

   Що стосується власної назви громадського об’єднання, вона не повинна бути тотожною власним назвам інших зареєстрованих громадських об'єднань або громадських об'єднань, повідомлення яких прийнято в установленому законом порядку та не може містити:

   1) найменування органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, складових найменувань цих органів (міністерство, агентство, служба, інспекція, комітет, адміністрація, прокуратура, суд);

   2) власну назву громадського об'єднання, діяльність якого заборонена в судовому порядку (протягом трьох років після набрання відповідним рішенням суду законної сили);

   3) інші позначення, використання яких обмежено законом.

   Також власна назва громадського об'єднання не може містити слова "державний", "комунальний" та похідні від них. Власна назва навчального закладу, установи чи організації у власній назві громадського об'єднання може використовуватися лише за згоди відповідного навчального закладу, установи чи організації. Забороняється використання у власній назві громадського об'єднання історичних державних найменувань, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

   Власна назва громадського об'єднання також має містити інформацію про статус громадського об'єднання ("дитяче", "молодіжне", "всеукраїнське") та може містити інформацію про його вид ("екологічне", "правозахисне" тощо).

   Власна назва громадського об'єднання може містити ім'я (псевдонім) фізичної особи за умови попередньої письмової згоди цієї особи або її спадкоємців, засвідченої в установленому законом порядку, якщо інше не передбачено законом.

   Найменування громадського об'єднання викладається державною мовою. Громадське об'єднання може також викласти свою власну назву, поряд з державною мовою, іноземною мовою або мовою національної меншини.

   Варто наголосити, що громадське об'єднання має право на використання свого найменування лише  з моменту реєстрації або прийняття в установленому законом порядку повідомлення про його утворення.

   Використання найменування громадського об'єднання фізичними та юридичними особами, які не належать до цього громадського об'єднання, без згоди такого громадського об'єднання для цілей, не пов'язаних з діяльністю цього громадського об'єднання забороняється.

   Громадське об'єднання може також мати скорочене найменування, яке визначається рішенням його установчих зборів або вищого органу управління - з'їзду, конференції, загальних зборів тощо.

Аліна Шабліста

Провідний спеціаліст реєстраційної служби Миколаївського РУЮ

 

Переглядів: 466 | Додав: alina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: